Tudomány

Hihetetlenül ritka, kezein sétáló halat fotóztak le

Nigel Marsh / Getty Images
Nigel Marsh / Getty Images

Kategóriájában első helyezést ért el Nicolas Remy fényképe egy „kezein” sétáló halról a 2022-es Ocean Art Contest víz alatti fotóversenyen – írja az IFLScience. A pöttyös kézhalként is ismert Brachionichthys hirsutus faj egyedeinek persze valójában nincsenek kezeik, csupán egyedi mellső uszonyaik, amelyekkel a tengerfenéken tudnak közlekedni.

A pöttyös kézhal a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listája szerint súlyosan veszélyeztetett fajnak számít, mindösszesen 3000 példány él jelenleg szabadon. 

Az alacsony egyedszám miatt Remynek rengeteg időbe telt, mire lencsevégre kapott egyet közülük, csaknem kilenc órát kellett víz alatt töltenie hozzá. A keresést az is megnehezítette, hogy olyan mélységben, ahol az állat felbukkanására számítani lehet, rendkívül sötét van: csupán két méter a látótávolság. A befektetett idő és energia végül meghozta gyümölcsét, elkészült a díjnyertes fotó:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nicolas REMY & Léna REMY (@nicolaslenaremy) által megosztott bejegyzés

Akárcsak a Földön található legfurcsább állatok többsége, a kézhalak is Ausztrália területén őshonos fajok. Főként rákokkal, férgekkel és kagylókkal táplálkoznak, tojásaikat pedig szivacsokra és aszcídiákra akasztják. Ez a különös költési szokás azonban nem bizonyult hatékonynak, ugyanis az elmúlt időben elszaporodott Asterias amurensis tengericsillag faj aszcídiákkal táplálkozik és a rájuk akasztott kézhal tojásokat is elfogyasztják. A szakértők szerint elsősorban emiatt kerülhetett veszélybe a faj fennmaradása.

A pöttyös kézhal a második kézhal faj lehet, amely eltűnik a Föld színéről, ha nem sikerül megmentenünk. Közeli rokonát, a sima kézhalat (Sympterichthys unipennis) 2020-ban nyilvánította kihaltnak a Természetvédelmi Világszövetség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik