Tudomány

Új réteget fedeztek fel a Föld mélyén

Yuri_Arcurs / Getty Images
Yuri_Arcurs / Getty Images

Mindezidáig a tudósok között konszenzus volt abban, hogy a kéreg alatt négy főbb földszerkezeti réteg található: a felső és az alsó köpeny, az alatt pedig a külső és belső mag. Most azonban ausztrál szeizmológusok az elmúlt évek jelentősebb földrengési adatainak elemzése után találtak egy ötödik réteget, a legbelső magot, ami olyan lehet, mint egy tömör vasgolyó – írja a CNN.

A legbelső mag létezését körülbelül 20 évvel ezelőtt feltételezték először, azonban Dr. Thanh-Son Phạm, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Földtudományi Kutatóintézetének tagja szerint most újabb bizonyítékot találtak a hipotézis igazolására.

A kutatók mintegy 200, az elmúlt évtizedből származó, 6-os vagy annál nagyobb erősségű földrengés adatait elemezték.

E során olyan szeizmikus hullámokat elemeztek, amelyek közvetlenül a Föld középpontján haladnak keresztül, és a földgömb rengésekkel ellentétes oldalán csúcsosodnak ki. A hullámok ezt követően visszatérnek a rengés forrásához, a tudósok szerint nagyjából úgy, mint „egy oda-vissza pattogó pingponglabda.” A vizsgált földrengések egyike Alaszkából indult, a rengés által kiváltott szeizmikus hullámok pedig valahol az Atlanti-óceán déli részén „pattantak vissza”.

Ezt követően elemzésnek vetették alá a hullámok terjedési idejét, mely során változásra bukkantak, ami azt bizonyíthatja, hogy a belső mag legbelső régiójában más a kristályos szerkezet, mint a külső rétegben.

Mindez arra utalhat, hogy a Föld evolúciós idővonalának egy pontján történt valami jelentős, globális esemény, ami változást eredményezett a Föld belső magjának kristályszerkezetében.

Hrvoje Tkalčić professzor szerint a Föld belső magjáról szerzett új ismeretek rengeteg mindent árulhatnak el majd a bolygó múltjáról és fejlődéséről. A szakember szerint ez az újonnan felfedezett belső mag olyan, mint „a Föld evolúciós történetének időkapszulája.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik