Tudomány

Valóban léteztek óriásszöcskék Amerikában?

Michael Wolcott / 500px / Getty Images
Michael Wolcott / 500px / Getty Images

A legendák szerint az 1930-as években óriási szöcskék jelentek meg Montana államban – írja az IFLScience. Erről tanúskodik egy fekete-fehér fotó is, amelyen egy férfi az általa levadászott hatalmas példányt tartja. Ez a fénykép azonban nem több egy humoros képeslap grafikájánál, amely elkészítéséhez manipulálták az eredeti fotót.

Rykoff Collection / Getty Images

Bár napjainkban furcsának tűnhet ez a képeslap, akkoriban óriási népszerűségnek örvendtek az ehhez hasonló, új fotómanipulációs technikákkal készült ajándéktárgyak. Lehetett látni kézikocsikat húzó, vonatokat megállító, sőt emberekkel harcoló óriásszöcskékről készült fényképeket is, de természetesen egyik sem volt igazi.

A valódi óriásrovarok legtöbbje 252 millió évvel ezelőtt kipusztult a perm–triász kihalási esemény során. Közéjük tartozott a Meganeuropsis permiana is, amely leginkább egy hatalmas szitakötőre hasonlított, és 75 centiméteres szárnyfesztávolsággal rendelkezett. A tudósok szerint a perm–triász kihalási eseményt az oxigén drasztikus lecsökkenése okozta, következtében minden akkor létező faj nagyjából 90 százaléka eltűnt a Föld színéről.

Mivel az óriásrovaroknak rengeteg oxigénre van szükségük a fennmaradáshoz, a perm–triász kihalási esemény utáni létezésük elképzelhetetlen, tehát a 30-as években sem bukkanhattak fel Montanában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik