Tudomány

A természet az orosz-ukrán háború csendes áldozata

Maxym Marusenko / NurPhoto via AFP
Maxym Marusenko / NurPhoto via AFP

Majdnem egy éve tart már az orosz-ukrán háború, és bár számos aspektusát tárgyalták ez idő alatt a konfrontációnak, a természetvédelmi szempontokra relatíve kevés figyelem irányult. Márpedig a statisztikák szerint több mint 1,2 millió hektár természetvédelmi területet, és 3 millió hektárnyi erdőt érintettek már a harcok – írja az Euronews.

A súlyos veszteségek szemléltetésére az ukrán Ecoaction civil szervezet és a közép-, illetve kelet-európai Greenpeace (CEE) állította össze az alábbi térképet.

Az adatgyűjtés részeként az ukrán szervezet listát vezet a súlyos környezetkárosítással járó eseményekről, például a rakétacsapások okozta erdőtüzekről, valamint az ipari létesítmények lövedékei által okozott levegő-, talaj- és vízszennyezésről. Az információkat később műholdas felvételekkel ellenőrzi a Greenpeace.

Az invázió közel egy éve alatt 900 súlyosabb esetet gyűjtöttek össze, majd ezekből választottak ki 30-at a térképre, hogy bemutassák a legsúlyosabb természeti károkat. Jevhenija Zasiadko, az ukrán szervezet tagja szerint a természet „a háború csendes áldozata”, emiatt szeretnék felhívni a kormány figyelmét, hogy a helyreállítási terv részeként komoly hangsúlyt fektessenek erre a kérdésre is.

A kelet- és közép-európai Greenpeace kijevi kampányfelelőse, Denys Tsutsaiev hozzátette: rendkívül nehéz pontosan feltérképezni az orosz invázió okozta károkat.

A felszabadított területek nagy része feltehetően tele van aknákkal és más robbanóanyagokkal, miközben az orosz erők még mindig megszállás alatt tartják az ország jelentős részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik