Tudomány

Tényleg a sajt az egerek kedvenc étele?

Warner Bros.
Warner Bros.

A gyerekmesék miatt rengetegen gondolhatják azt, hogy az egér kedvenc tápláléka sajt, így ha csapdát tesznek ki, ezzel érdemes becserkészni a rágcsálót. Szakértők szerint azonban nem lehet ilyen egyértelmű állítást megfogalmazni, ugyanis az egér gyűjtőfogalom alatt számos faj, és nemzetség található, amelyek különböző preferenciákkal rendelkeznek – írja a LiveScience.

Ha leegyszerűsítenénk a kérdést, akkor elsőként a házi egereket (Mus musculus) érdemes megvizsgálni. Ez a faj alapvetően Közép- és Dél-Ázsiából származik, azonban emberi segítség hatására világszerte elterjedtek. Megan Phifer-Rixey, a philadelphiai Drexel Egyetem evolúcióbiológusa szerint a faj nem éppen válogatós, ha ételről van szó, a gabonát, rovarokat és a szemétbe száműzött élelmiszereket is elfogyasztják, ha arra kerül a sor.

Így természetesen a sajtot is, de ez közel sem jelenti azt, hogy a kedvenc tápláléka lenne.

Kedvencükként inkább a mogyoróvajat érdemes megemlíteni a kutató szerint, ebben ugyanis rengeteg fehérje és zsír található. Erős illata miatt pedig csalik készítéséhez is tökéletes.

Honnan származik a teória?

Erre a kérdésre már nehezebb választ adni. Az egyik lehetséges válasz, hogy mivel az emberek régen nyitott polcokon tárolták a sajtot – szemben a többi, üvegekben vagy a plafonról lógó élelmiszerrel —, az egereknek könnyebb volt ehhez hozzáférni. Amikor pedig az ember látta, hogy az egerek sajtot eszegetnek, szájhagyomány útján terjedt tovább a felfedezés.

Azonban már Lucius Annaeus Seneca római filozófus is tett erről említést egy levelében, a Kr. u. első században.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik