Tudomány

Delfinborjút és anyját mentették ki egy kolumbiai folyóból

Kimentettek két veszélyeztetett amazonasi folyamidelfint Kelet-Kolumbiában, a Rio Meta egyik mellékfolyójából – írja az MTI. A kolumbiai haditengerészet szerint a sekély víz ejtette csapdába az állatokat.

A haditengerészet megosztott egy felvételt a mentésről. Ezen többek között az látható, ahogy egyenruhások függőágyakon szállítják a vízi emlősöket, majd szakemberek a földön ellenőrzik az állatok állapotát, miközben folyamatosan vízzel permetezik őket.

A 140 kilogrammos nőstény delfint és 35 kilogrammos borját tizenhét perc alatt mentették ki a sekély folyóból, ahol csapdába estek.

Erika Gómez, az Omacha Alapítvány koordinátora szerint miután a szakértők meggyőződtek arról, hogy egészségesek, az állatokat szabadon engedték a mintegy 500 méterrel távolabbi Cano Juriepében. Az alapítvány a biztonsági erőkkel, a környezetvédelmi hatóságokkal és a civil szervezetekkel együtt részt vett a venezuelai határ közelében február 13-án lezajlott mentőakcióban.

COLOMBIA'S NAVY / AFP

Az amazonasi folyamidelfin (Inia geoffrensis) élőhelye Brazíliától Venezueláig terjed, beleértve Kolumbiát, Perut, Ecuadort és Bolíviát. A Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajként tartja nyilván az állatot. Az akár 2,8 méter hosszúra és 220 kilogrammosra is megnövő delfinre a halászat jelenti a legnagyobb veszélyt, de a folyók higanyszennyezettsége és a globális felmelegedés is szerepet játszik egyedszámának csökkenésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik