Tudomány

Öngyilkos lett Sobri Jóska?

Az 1810-es születésű Pap Józsefet, akit vélhetően édesapja szülőhelye, a Sopron vármegyében fekvő Sobor után kapta nevét, még a körözési parancsban is igen jóképű legénynek írták le. Vasi kanász gyermeke volt, aki ugyan jó erkölcsre nevelte fiát, ám az 18 esztendős korában „legénykedésből” mégis részt vett egy bakonyi disznólopásban. Kétéves várfogságra ítélték, ami egész életét meghatározta – írja a Rubicon.hu.

Szabadulása után számos rablásban vett részt Győr, Vas és Veszprém vármegye területén, főleg juhászokat, gazdag birtokosokat vagy egyházi személyeket választottak célpontnak. Miután cimboráját, Fényes Istókot 1835-ben elfogták, Sobri egy ideig bujdosásra kényszerült a Bakony hegyei között. A következő hónapokban maga köré gyűjtötte a rengetegben rejtőző betyárokat, és félelmetes hírű csapatot szervezett.

Wikipedia.hu Betyárok kocsmában és börtönben

A Sobri Jóska és Milfajt Ferkó által vezetett banda főként a Nyugat-Dunántúlon garázdálkodott, leghíresebb rablásait a Kónyiban élő győri káptalan és Hunkár ezredes ellen követte el. A katonatiszt azonban nem hagyta annyiban a dolgot, Sobriékat 1836-tól öt vármegye katonasága kereste. A csapat kettévált, az egyik a Vértesben húzta meg magát, míg a legendás betyár lovasai a Bakonyon át a Dél-Dunántúlra indultak. Milfajt Ferkót még annak az évnek a karácsonyán elfogták és felakasztották, Sobrit és csapatát 1837. február 17-én, a Tolna és Somogy megye határán található Lápafőnél kerítették be a császáriak. A kibontakozó csatában pedig a betyárok nagy része életét vesztette,

a tűzharcban állítólag Sobri Jóska saját maga ellen fordította pisztolyát.

Más források szerint viszont a rettegett banditát sikerült élve elfogni, és Tamásiban ő is kötélre került. Nem tudjuk pontosan, mi történt Lápafőnél, ebből eredően aztán a Sobri Jóskáról szóló történetek többségében azt olvashatjuk, hogy ravaszságának hála a betyár valamilyen úton-módon mégis csak megmenekült a császáriak gyűrűjéből. A nép ajkán idővel különféle mendemondák kaptak szárnyra, miszerint később az Alföldön gazdálkodott, míg mások bizton állították, hogy Sobri Jóska az Egyesült Államokba települt át, ahol gyógyszerészetet tanult, és hatalmas vagyont szerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik