Tudomány

Több alvásra lehet szükségünk télen

Egy új vizsgálat alapján több alvásra lehet szüksége az emberi szervezetnek a hideg hónapok alatt – írja a The Guardian. A szakértők alváskutatási adatokat elemezve arra jutottak, hogy télen az emberek több REM-alváshoz jutnak. Az alvás teljes hossza nyáron egy órával rövidebbnek tűnt, ezt az eredményt viszont nem tekintették szignifikánsnak.

A REM-alvás az alvásciklus egy részét adja, ilyenkor az agyi tevékenység hasonló, mint amit ébrenlét vagy szendergés során lehet megfigyelni. Ebben a szakaszban szoktak jelentkezni az álmok.

A friss adatok azt mutatják, hogy télen 30 perccel több REM-alváshoz jutunk, mint nyáron.

A hosszabb REM-alvás még a kevésbé pihentető, zaj- és fényszennyezés által érintett városi környezetekben is észlelhető volt.

Maria Korneeva / Getty Images

Érdemes hozzátenni, hogy a vizsgált adatok olyan személyektől származtak, akik valamilyen alvási gonddal küzdenek. Az elemzésben összesen 188 alany információit tudták felhasználni. Amennyiben az eredményeket panasz nélküli résztvevőkkel is megismételnék, az az első bizonyíték lenne arra, hogy az alvást érdemes az évszakokhoz igazítani.

Dr Dieter Kunz, a berlini Szent Hedvig Kórház munkatársa és a csapat tagja szerint a szezonalitás a bolygó minden élőlényére jellemző. „Általánosságban elmondható, hogy a társadalmaknak az alvási szokásokat, így az alvás hosszát és az időzítését, az évszakhoz kell igazítaniuk, vagy az iskola- és munkaidőt kell a szezonális alvásigényekhez igazítaniuk” – mondta a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik