Tudomány

Áttörést értek el a férfi fogamzásgátló fejlesztésében

Száz százalékos hatékonysággal, mellékhatások nélkül működik az az új készítmény, amely ideiglenesen megbénítja a spermiumokat – írja a New Scientist. Az első eseti férfi fogamzásgátlónak szánt tabletta két óra hosszára nemzőképtelenné teszi fogyasztóját, de 24 órán belül a termékenység teljes mértékben helyreáll.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hímivarsejteknek szükségük van egy adenilil-cikláz nevű enzimre a mozgáshoz. Emiatt azok a férfiak, akiknek a szervezete valamilyen genetikai rendellenesség miatt nem termel adenilil-ciklázt, terméketlenek. Innen ered Jochen Buck, a Cornell Egyetem kutatójának és kollégáinak ötlete, miszerint egy pirula, amely meggátolja ennek az enzimnek a termelődését, kiváló fogamzásgátló lehetne.

CHRISTOPH BURGSTEDT / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A kutatók egereken végeztek kísérleteket, hogy teszteljék a szer hatásosságát. A szakértők 52 hímnek adtak fogamzásgátlót, amelyek mindegyike két órán belül párosodott egy nősténnyel.Az 52 aktus egyikét sem követte terhesség, tehát a gyógyszer 100 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.

A kísérletek során nem figyeltek meg mellékhatásokat, még azoknál a példányoknál sem, amelyeknek a szükséges dózis háromszorosát adták 42 napon keresztül.

A tudósok növelni szeretnék a fogamzásgátló hatásának időtartamát mielőtt embereken kezdenék tesztelni találmányukat, de becsléseik szerint 2025-ben már kezdetét vehetik a klinikai vizsgálatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik