Tudomány

Egyre több gyermek születik szifilisszel Amerikában

Kiugróan nőtt Mississippi államban a szifilisszel született gyermekek száma – írja a Live Science. A régió kórházai több mint száz veleszületett szifiliszes esetről számoltak be 2021-ben, összehasonlításképp: 2016-ban csupán tíz megbetegedést regisztráltak.

A kórházi adatokat Dr. Thomas Dobbs, a Mississippi Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa elemezte. A szakértő januárban a Twitteren arról írt, hogy az államban minden várandós nőt 2-3 alkalommal kellene tesztelni a terhesség alatt, a kései terhesgondozás pedig komoly problémát okoz Mississippiben.

YDL / Getty Images

A Treponema pallidum baktérium által előidézett szifilisz többnyire nemi úton terjed, de a kórokozó a méhlepényen átjutva a magzatot is megfertőzheti. Az amerikai járványügyi központ (CDC) azt javasolja, hogy az első terhességi vizsgálat alatt mérjék fel az esetleges fertőzöttséget, pozitív teszt esetén pedig antibiotikumos kezelést javasolnak. A CDC szerint a szerológiai vizsgálatot a 28. hétben, valamint a szülésnél is el kell végezni azoknál a nőknél, akiknél fokozott a kockázat.

A Treponema pallidummal fertőzött magzatok esetében magasabb a koraszülés, a vetélés, a halva születés és a csecsemőhalál aránya. Az érintetteknél a későbbi életben többek között csontelváltozások, máj- és lépmegnagyobbodás, valamint agyi és idegi problémák léphetnek fel. Amennyiben a betegséget a szüléskor felismerik, antibiotikummal tudják gyógyítani, megelőzve a későbbi elváltozásokat.

Az Egyesült Államokban nem csupán Misssissippiben nő az esetek száma, a veleszületett szifilisz más térségekben is gondot okoz, igaz, nem azonos mértékben.

2013-ban az országban 360 esetet dokumentáltak, 2021-ben viszont már 2700-at.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik