Tudomány

Húszéves sincs a világ legfiatalabb Alzheimer-kóros betege

GSO Images / Getty Images
GSO Images / Getty Images

Megtalálták a világ eddigi legfiatalabb Alzheimer-kórban szenvedő betegét – írja az IFLScience. A mindössze 19 éves kínai férfi már két éve tapasztalt memóriavesztést és koncentrációs problémákat az iskolában, mire az orvosok megállapították, hogy megfelel a betegség diagnosztikai kritériumainak, amely leggyakrabban 65 év feletti embereknél fordul elő.

A páciens családját megvizsgálva bebizonyosodott, hogy nincs előzménye a betegségnek, ami miatt különösen veszélyeztetett lenne az idegrendszeri betegség szempontjából. A 65 év alattiaknál jelentkező korai Alzheimer-kór az esetek mindössze 5-10 százalékát teszi ki, és akiknél a tünetek 30 éves koruk előtt kezdődnek, szinte mindig genetikai mutáció a felelős.

A kutatók teljes genomszekvenálást végeztek, amely által megerősítést nyert, hogy nincs bizonyíték olyan genetikai mutációra, amely megmagyarázná azt, hogy a beteg ilyen fiatal korban tapasztal tüneteket.

A kognitív tesztek jelezték, hogy a fiatal férfi memóriája jelentősen károsodott, némi furcsaságot ugyanakkor észrevettek. A vizsgálatok során nem találták még az amiloid-β fehérje jellegzetes plakkjait és a tau-fehérje csomóit, amelyek igen gyakran megjelennek Alzheimer-kór esetén az agyban.

Az orvosok közölték: egyelőre nem tudni, mi okozhatta ezek hiányát, de valószínű, hogy a beteg életkora védhette meg őt a kóros fehérjék felhalmozódásától. A tanulmány szerzői jelezték, az Alzheimer-kórban szenvedő fiatalok rejtélyeinek feltárása a jövő egyik legnagyobb kihívást jelentő tudományos kérdése lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik