Tudomány

Kaktuszok nőnek a Svájci-Alpokban

Yin-Hsun Chang / EyeEm / Getty Images
Yin-Hsun Chang / EyeEm / Getty Images

Inváziós kaktuszfajok kezdtek elszaporodni a Svájci-Alpokban a klímaváltozás következtében, ezzel veszélybe sodorva a hegység ökoszisztémáját – írja az IFLScience. Wallis kantonban az Egyesült Államokban őshonos fügekaktuszok terjednek, amelyek feltehetőleg 250 évvel ezelőtt jutottak be Svájcba, mára pedig a régió bizonyos részein a talaj egyharmadát is beborítják Yann Triponez helyi biológus szerint.

A kantonban eddig kilenc különböző kaktuszfajt találtak, közülük négy invazív és káros a terület őshonos növényeire nézve. Triponez elmondta, ezek a kaktuszok teljesen beterítik a talajt, ezzel ellehetetlenítik más növények növekedését.

Bár a fügekaktuszok leginkább a meleget kedvelik, képesek elviselni akár a -15 Celsius-fokos hőmérsékletet is, a hótakaró felmelegedés miatti visszahúzódása pedig lehetővé teszi gyors terjedésüket. Az idegenhonos fajokat megpróbálták eltávolítani, ez azonban nem járt sikerrel, hiszen a fügekaktuszok rendkívül ellenállóak, túlélik a taposást és azt is, ha gyökerestül kitépik őket.

Kapcsolódó
Tiszta Amerika! – így irtják a terjeszkedő kunsági kaktuszt
Magyarország több részén szaporodni kezdtek a kidobott díszkaktuszok, ami mindenkinek rossz, de a szívós növények ellen nehéz küzdeni. Mi több, még a törvények is a betolakodók pártját fogják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik