Tudomány

Mutatjuk, meddig tart a tavaszi idő

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A mögöttünk hagyott hétvégén mintha heteket aludtunk volna át egyhuzamban, a fagyos januári időjárás vasárnapra az ország nagy részén kora tavasziba váltott. Az ok egy nyugatról érkező front, amely kisöpörte térségünkből a fagyos, sarkvidéki eredetű légtömeget, és az addigi átlag alatti februári hőmérsékleti adatokat egy csapásra átlag fölé sodorta.

A héten a nyugatias áramlás tovább erősödik, szombatra akár már 15 fokot is mutathatnak a hőmérők

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Felmelegedés két hullámban

A front hétfőre át is vonult felettünk, időjárásunkat jelenleg egy anticiklon határozza meg, de eleinte igencsak felemás lesz a kép. A sarkvidéki hideg ugyan kelet felé mozdult, de hazánk jelenleg épp határterület erős hőmérsékleti kontraszttal kelet és nyugat között. A középső és keleti tájakon még -3, -8 fokos lehűlést is hozhatnak az éjszakák, míg nyugaton csak kevéssel süllyed fagypont alá a hőmérséklet.

Az anticiklon hatásaként azonban napközben már jelentősebb felmelegedés várható, szerdáig 4-9, 5-10 fok között alakulnak a csúcsok.

A hét második felére aztán rákapcsol a nyugati áramlás, és még enyhébb levegőt szállít a Kárpát-medencébe. Amilyen „hátralépés” volt a múlt heti fagy január felé, annyit haladunk most előre a tavasz irányába – egyik sem átlagos, február közepén elvárható állapot.

Várható még lehűlés

Csütörtöktől tehát felmelegedés indul, miközben szelesebbé, változékonyabbá válik, de számottevő csapadék nem valószínű. Az éjszakai fagyok az ország legnagyobb részén megszűnnek, és egyre melegebb lesz: szombaton már 15 fokos csúcshőmérsékletekkel is számolhatunk.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint bő egy hétig marad a tavaszias idő, jelen állás szerint február 23-24. táján érkezik újabb lehűlés.

Távoli még az időpont ahhoz, hogy ennél pontosabban előre lehetne jelezni akár a lehűlés mértékét, akár időtartamát, ám a meteorológus figyelmeztet: a télnek nincs még vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik