Tudomány

Ezért lehet kocka alakú a vombatkaki

Jason Edwards / Getty Images
Jason Edwards / Getty Images

A vombatok Ausztráliában őshonos erszényes emlősök, különlegességük, hogy ők az egyetlen előlények a világon, amelyek kocka alakú ürüléket hagynak maguk után – írja a National Geographic. A tudósoknak sokáig fogalmuk sem volt róla, mi okozhatja ezt a különös jelenséget, ma már azonban vannak ötleteik.

Mike Swinbourne, az Adelaide-i Egyetem vombatszakértője szerint a végtermék furcsa formáját a rendkívül száraz környezet okozza, amelyben az állatok élnek. Ezt bizonyítja, hogy a fogságban élő, több vízhez jutó példányok ürüléke kevésbé hasonlít kockára, a szárazság azonban önmagában nem elegendő, hogy ilyenné formálja a bélsarat.

Patricia Yang, a Georgiai Technológiai Intézet kutatója behatóan tanulmányozta a vombatok emésztőszerveit, hogy választ találjon a rejtélyre. Miután tüzetesen megvizsgálta pár elpusztult egyed bélrendszerét, arra jutott, hogy a vombatok beleinek alakja eltér a legtöbb emlősétől, és feltehetőleg ez a rendhagyó forma okozza a kockaszerű ürüléket.

Yang szerint az eredményei még nem jelentik azt, hogy teljes mértékben megválaszolta a kérdést, ezért tovább folytatja kutatásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik