Tudomány

Színarany kincsre bukkantak Izraelben

Egy különleges, tiszta aranyból készült, legalább 1600 éves gyöngyöt találtak a jeruzsálemi Emek Tzurim Nemzeti Parkban – írja a The JC. A felfedezésről az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) számolt be.

A leletet egy római kori struktúrában fedezték fel.

Az apró, szépen megmunkált tárgy létrehozásához komoly szakértelemre volt szükség: a gyűrűs díszt több parányi golyócskából rakták ki.

A gyöngyöt egy 18 éves, szolgálatot teljesítő lány, Hallel Feidman találta meg. Feidman a Dávid városában folyó feltárásokról származó anyagokat szitálta, amikor megpillantotta a kincset.

Shlomo Greenberg és Ari Levy, az IAA munkatársai és az ásatás vezetői szerint az aranygyöngy egy eredetileg nagy, 25 méter hosszú épületből került elő. A struktúrában importált edények és mozaikpadlók maradványait is felfedezték, az épületet előkelő személyek használhatták. Elképzelhető, hogy a dísz ősibb magánál a struktúránál, de logikus azt feltételezni, hogy nagyjából egyidősek.

Izraelben ritkán találnak hasonló korú aranytárgyakat, a lelet ráadásul formája miatt is különleges. „A gyöngy legérdekesebb része az egyedi és összetett gyártási módszer” – mondta Amir Golani, az IAA ékszerésze.

Nem kizárható, hogy a dísz valójában nem a régióban készült. Lehetséges, hogy a kincset egy tehetős család egyik tagja kapta ajándékba, majd generációkon át öröklődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik