Tudomány

Ezek az állatok elképesztő áldozatot hoznak utódaikért

Egy friss tanulmány alapján a Csendes-óceán északi részén élő kardszárnyú delfineknél az anyák életre szóló áldozatot hoznak fiaikért – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A kutatók szerint egy hím borjú felnevelése jelentősen csökkenti az anya esélyét a jövőbeni szaporodásra. Úgy tűnik, hogy a hímek táplálásához szükséges energia veszélyezteti a nőstények egészségét, így a későbbiekben kevésbé képesek a szaporodásra és az utódok felnevelésére.

Az anyák feláldozzák a saját táplálékukat és energiájukat

-mondta Darren Croft, az Exeteri Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

Michele Westmorland / Getty Images

A kardszárnyú delfinek egész életükben szorosan kötődnek a családjukhoz, de míg a fiatal nőstények kifejlett korukra önállóvá válnak és egyedül vadásznak, a hímek az anyjuktól függenek, és még az általuk megszerzett táplálékból is részt követelnek. A szakértők szerint ennek hátterében az állhat, hogy a legnagyobb, legidősebb hímek sok utódot nemzenek, így megérheti a nevelésük. „Ha egy anya el tudja érni, hogy a fia a populáció nagy hímjévé váljon, akkor ő lesz a következő generáció számos tagjának nemzője” – mutatott rá Croft.

Az új publikáció évtizedek alatt gyűjtött adatokon alapul, és része azon erőfeszítésnek, amelyeknek célja a faj családi életének megértésére. A tanulmányt a Center for Whale Research (CWR) bálnakutató központ tette lehetővé, amely több mint 40 éve követi a déli lakók néven ismert populációt.

A kutatók 40 nőstény életét kísérték figyelemmel 1982 és 2021 között, és felfedezték, hogy minden egyes élő fiú után felére csökkent annak az éves valószínűsége, hogy az anya egy újabb borjút neveljen fel 40 éves koráig. A Vancouver és Seattle közötti terület part menti vizeiben élő déli lakosoknak mára csak 73 tagja maradt, ezért a szakértők igyekeznek minél alaposabban felderíteni viselkedésüket, hogy megvédhessék őket a kihalástól. Croft szerint a populációt a kipusztulás fenyegeti, így bármi, ami csökkenti a nőstények szaporodását, aggodalomra ad okot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik