Tudomány

Megfejtették a királynő kódolt leveleit

Egy kriptográfusokból álló nemzetközi csoport megfejtette azt a titkosírást, amellyel az I. Mária skót királynőhöz tartozó „elveszett” levelek íródtak – írja a Live Science. Az 1578 és 1584 között papírra vetett üzeneteket egy összetett, betűket és egyéb szimbólumokat tartalmazó rendszerrel készítették.

A szakértők a leveleket más történelmi kéziratokkal hasonlították össze, valamint számítógépes eljárásokat alkalmaztak, így sikerült dekódolniuk 57 betűt, amelyek közül 50 eddig teljesen ismeretlen volt a történészek számára. A kutatók ezen kívül számos nevet, helyszínt és pontos dátumot jelző szimbólumot is azonosítottak.

mikroman6 / Getty Images

Az üzeneteket Mária abban az időszakban írta és kapta, amikor unokatestvére, I. Erzsébet összeesküvés gyanúja miatt börtönbe záratta. A levelezések Mária és bizalmasai között zajlottak, és főként a bebörtönzött királynő egészségi állapotáról, illetve az Erzsébettel folytatott tárgyalások eredményeiről szóltak. Máriát 1587-ben, 44 éves korában árulás vádjával lefejezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik