Tudomány

Így halt meg Bob Marley

Hulton Archive / Stringer / Getty Images
Hulton Archive / Stringer / Getty Images
Tragikusan fiatalon hunyt el a modern könnyűzene egyik legnagyobb hatású alakja, Bob Marley, aki ellen merényletet is szerveztek. Marley több volt egyszerű zenésznél, világszerte a béke hírnökeként ismerik, hazájában pedig prófétának számított.

Bob Marley, a reggae zene legendás alakja 1945. február 6-án született. Már gyerekként zenei karrierről álmodott, tizennégy évese Kingstonba ment, és a reggae atyjának számító Joe Higgstől tanult, megalapította a Wailers nevű együttest, amelyben a műfaj másik két legendája, Peter Tosh és Bunny Livingstone mellett zenélt – írja a Múlt-kor.hu. .

A béke hangja

A zenélés mellett kutatni kezdte a reggae spirituális gyökereit, és eljutott az etiópiai eredetű rasztafari szektához, amely Hailé Szelasszié etióp császárban látta a megváltót. Élete és személyisége megváltozott, nemcsak a jellegzetes, fürtökbe font raszta-frizurát kezdte hordani, hanem visszatért az afrikai gyökerekhez, évekkel megelőzve az Egyesült Államokbeli afroamerikai ébredést. A Wailers nem csak szórakoztatni akart, kiállt az elnyomottak, a szegények mellett, a hitről és a szabadságról énekelt, amibe beleértették a marihuána fogyasztásának szabadságát is.

A Wailers első, Jamaicán kívül is terjesztett lemeze 1973-ban jelent meg, Marley neve a következő évben lett világszerte ismert, amikor Eric Clapton feldolgozta I Shot the Sheriff című szerzeményét. Az együttes 1974-ben a soul nagy csillagának számító Sly and the Family Stone előzenekaraként mutatkozhatott be az amerikai közönségnek, néhány előadás után azonban kirúgták őket a turnéból, mert sokkal nagyobb sikerük volt, mint a fő attrakciónak. Nem sokkal később Tosh és Livingstone a szólókarrier reményében kilépett, mindketten sikeresek lettek, de korántsem annyira, mint Marley, aki teltházas koncerteket adott, rengeteg lemezt készített, világsztárnak számított, Jamaicában azonban még ennél is többnek: élő legendának, prófétának, a nemzet hangjának.

Népszerűségét kihasználva törekedett a zűrzavaros hazájában szemben álló politikusok kibékítésére, emiatt merényletet is megkíséreltek ellene. A zenész még ezután is a béke hangján beszélt, végül sikerült elérnie, hogy az ősi ellenfelek nyilvánosan, stílszerűen egy Marley-koncerten békejobbot nyújtsanak egymásnak.

Tragikus vég

Sorra követték egymást kiváló albumai, a színpadon valóságos extázisban zenélt és lüktető muzsikájával hallgatóságát is magával ragadta. Épp egy amerikai turnéra készült, amikor 1981 tavaszán kocogás közben összeesett, az orvosi vizsgálat során kiderült, hogy rákbetegségben szenved, a kór átterjedt az agyára, a tüdejére és a májára is. Alig 36 évesen, 1981. május 11-én halt meg, temetését nemzeti gyász követte, díszsírhelyet kapott Kingstonban, ahol múzeuma is van.

Marley bekerült a Rock Dicsőségcsarnokába, még évtizedekkel halála után is a legjobban kereső hírességek között van, sőt nevét viseli az első marihuána-világmárka. Első európai szobrát a Bánátban, Diószegpusztán állították fel 2008-ban. Hetvenedik születésnapjára világszerte koncertekkel emlékeztek, Jamaicában egyhónapos rendezvénysorozattal tisztelegtek előtte. Örökségét fiai (Ziggy, Damian, Ky-Mani, Julian és Stephen) viszik tovább, akik mind sikeres zenészek lettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik