Tudomány

A fecskék több mint fele eltűnt Magyarországról

Andrew Sproule / Getty Images
Andrew Sproule / Getty Images

A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amelyben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van – írja az MTI a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye alapján. Az egyesület hasznos tanácsokat osztott meg környezetünk fecskebaráttá tételéhez.

Az MME szerint a fecskeállomány egyre csökken: az utóbbi húsz évben a fecskék több mint fele eltűnt Magyarországról.

Ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll. A folyamat megállítása mindannyiunk közös érdeke, hiszen a rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van az állatoknak. Az MME számításai szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ami azt jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben.

A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a „fecskepelenkákat”. Az MME a műfészkek és az ezekhez szükséges sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel is segíti a madárbarátok felkészülését az idei fecskevédelmi szezonra.

Az állománycsökkenés megállítását, megfordítását a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével, a fészekleverések hatósági bejelentésével, valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető „fecskepelenkák” felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segítheti a lakosság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik