Tudomány

Két-három évig is tarthatnak az utórengések a török-szír katasztrófa után

Mehmet Akif Parlak / ANADOLU AGENCY / AFP
Mehmet Akif Parlak / ANADOLU AGENCY / AFP

Akár két-három évig is tarthatnak az utórengések a hétfői, Törökországot és Szíriát sújtó földmozgás után, és nem zárható ki, hogy ezek meghaladják a 6-os erősséget – nyilatkozta Tóth László szeizmológus a közmédiának, amit az MTI szemlézett.

A szakértő kifejtette: akkor nevezhető a földmozgás utórengésnek, ha ugyanannak a tektonikai lemeznek a mozgásához kapcsolható.

Törökország alatt három tektonikai lemez, az afrikai, az arábiai és az anatóliai találkozik, s ezek évente néhány centiméteres sebességgel közelednek egymás felé

– ismertette.

A hétfői földrengés hipocentruma körülbelül 15-20 kilométeres mélységben volt; a földkéregben egy 180 kilométer hosszú és 25 kilométer mély törés keletkezett.

Tóth László hangsúlyozta, hogy a tektonikai lemezek mozgása egy természetes folyamat, amely több tízmillió éve zajlik, és a következő egymillió évben is zajlani fog.

Kérdésre elmondta azt is, hogy a szakemberek nagy pontossággal tudják meghatározni, hol várható földrengés, de azt már nem lehet előre jelezni, hogy pontosan mikor lesz.

Hozzátette: megfelelő technológiával jelentősen lehet csökkenteni a földrengés okozta épületkárokat, igaz, a földrengésbiztos építkezés sokkal drágább, mint a hagyományos.

Törökországban és Szíriában átlépte a 4300-at a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma. A sérültek száma Törökországban a 16 ezret közelíti, Szíriában pedig 3500 sérültről tudni.

A szeizmológusok szerint a hétfő délelőtti 7,8-as erejű rengés volt a valaha mért legnagyobb földrengés Törökországban:

Kapcsolódó
A tudomány számára is újdonság az eddigi rekordnál 25-ször erősebb török földrengés
A szakértők sem számítottak arra, hogy ennyire erős földrengés pattanjon ki Törökország déli régiójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik