Tudomány

Majmok hada lepett el egy francia szigetet

Manoj Shah / Getty Images
Manoj Shah / Getty Images

Sárgahasú szavannacerkófok (Chlorocebus sabaeus) inváziója ellen próbálnak harcolni a francia hatóságok a Szent Márton-szigeten – írja az AFP. Az állatfaj veszélyt jelent a trópusi sziget törékeny biodiverzitására, ezért kulcsfontosságú lenne szaporodásuk mérséklése. A majmok sok gondot okoznak a helyi lakosságnak is, gyakran agresszívak az emberekkel és háziállatokkal szemben, felborítják a szemeteseket, illetve összepiszkítják és megrongálják a kerteket.

A Szent Márton-sziget a Karib-tengeren található, déli része holland, északi része pedig francia fennhatóság alá tartozik. A sárgahasú szavannacerkóf nem őshonos a térségben, feltehetőleg a gyarmatosítók vitték őket magukkal házi kedvencként, később pedig invazív fajként elszaporodtak.

A holland hatóságok radikális lépésre szánták el magukat a szaporulat csökkentésének érdekében: elrendelték 450 egyed kiiktatását, valamint megállapodtak egy szervezettel további példányok befogásáról.

A sziget francia részének vezetése egyelőre nem döntötte el, milyen intézkedéseket eszközölnek majd, előtte szakértőkkel szeretnének egyeztetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik