Tudomány

Gyógyszert találhattak egy agyevő amőba ellen

Egy új tanulmány alapján egy, az agyra veszélyes amőba ellen is hatásos lehet egy több évtizeddel ezelőtt kifejlesztett, húgyúti fertőzések ellen használt készítmény – írja a Live Science. A felfedezés nagyon fontos lehet, hiszen az érintett amőba a betegek többségével végez.

A publikációban egy 54 éves, a Balamuthia mandrillaris által megfertőzött férfi esetét mutatják be. Az egysejtű porban, talajban és vízben fordul elő, és sebeken keresztül vagy légzés révén juthat be a szervezetbe. Az amőba a véráramba kerülve az agyba is eljuthat, és granulomatózus amőbás agyvelőgyulladást idézhet elő.

A betegség rendkívül ritka, de kialakulás esetén igen veszélyes: a páciensek mintegy 90 százaléka nem éli túl a fertőzést.

A fertőzés eleinte enyhének tűnhet, de hetek vagy hónapok alatt egyre súlyosbodik. A kórokozóra gyakran hivatkoznak agyevő amőbaként az agyra gyakorolt hatása miatt.

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A friss tanulmányban szereplő férfit egy rohamot követően kezdték el kezelni egy észak-kaliforniai kórházban. Miután megvizsgálták MRI-vel, elváltozást észleltek az agyában. Ezt követően szállították át a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem klinikájára, ahol mintákat vettek tőle, ezekben mutatták ki a Balamuthia mandrillarist.

A szakértők agresszív, parazitaellenes, antibakteriális és gombaellenes gyógyszerekkel kezelték, Dr. Natasha Spottiswoode, a csapat tagja szerint azért választották ezeket a készítményeket, mert korábban alkalmazták őket túlélőknél. A terápia azonban súlyos mellékhatásokhoz, köztük veseelégtelenséghez vezetett, mielőtt a fertőzés elmúlt volna.

Az orvosok a korábbi szakirodalmat vizsgálva egy olyan 2018-as jelentésre bukkantak, amely szerint a nitroxolin húgyúti antibiotikum laboratóriumi körülmények között hatásos. A készítmény Európában elfogadott, az Egyesült Államokban viszont nem, ezért az orvosok engedélyt kértek az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól. Úgy tűnik, a gyógyszer más készítményekkel kiegészítve jelentősen javított a férfi állapotán, akit utóbb hazaengedtek, igaz, a kúrát otthon is kellett folytatnia. A szakértők már vizsgálnak egy másik, hasonló esetet, amelyben a páciens szintén nitroxolint kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik