Tudomány

A világűrben is lesz ramadáni böjtölés

Kész a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tölteni az egy hónapig tartó ramadánt, és vállalni az ottani körülmények között a böjttel járó nehézségeket a világűr szultánjaként is ismert, az Egyesült Arab Emírségekből származó űrhajós – írja az MTI az AFP-re hivatkozva. A 41 éves Szultan al-Nejadi az első olyan űrhajós az arab országból, aki hat hónapot tölt az ISS-en. Nejadi február 26-án indul a világűrbe egy SpaceX-űrhajó fedélzetén.

Az Egyesült Arab Emírségek néhány éve vesz részt az űrprogramban, 2019-ben egy másik űrhajóst, Hazza al-Manszúrit küldte nyolcnapos misszióra az ISS-re.

Al-Nejadit féléves tartózkodásának ideje alatt lesz a muszlimok szent hónapja, a ramadán is, amikor napkeltétől napnyugtáig böjtölnek.

A hónap idén március 22-én veszi kezdetét.

Mark FELIX / AFP Szultan al-Nejadi (b) és Andrej Fegyajev (j).

Az űrhajós csütörtökön, Dubajban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a böjt betartása az ISS-en valódi kihívás. „Napi átlagos 16 napkeltével és napnyugtával mikor kell megtörni a böjtöt?” – tette fel a kérdést, de azért hozzátette, a Nemzetközi Űrállomáson a greenwichi középidőt használják. Az űrhajós szerdán, a texasi Houstonban még azt mondta, hogy nem ragaszkodik a böjt betartásához a küldetése alatt, csütörtökön viszont kijelentette, hogy a böjtölés szándékával készül a szent hónapra.

Nejadi 20 évig szolgált a hadseregben, majd elektronikai és távközlési mérnöki tanulmányokat végzett Nagy-Britanniában. Az ausztráliai Griffith Egyetemen doktori disszertációját az adatszivárgások megakadályozására alkalmas technológiákról írta.

A 4000 jelölt közül kiválasztott űrhajós közölte, hogy a mikrogravitációnak az emberi testre gyakorolt hatását kívánja tanulmányozni a jövőbeli Mars-missziókkal összefüggésben. Al-Nejadi Stephen Bowen és Warren Hoburg amerikai, valamint Andrej Fegyajev orosz űrhajósokkal közösen utazik az ISS-re.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik