Tudomány

Egy tucatnyi új holdat találtak a naprendszerünkben

dottedhippo / Getty Images
dottedhippo / Getty Images

Tizenkét újabb holdról bizonyosodott be, hogy a Jupiter körül kering. Ezzel az egy tucat, eddig ismeretlen holddal 92-re emelkedett a gázóriás körül keringő égitestek száma száma, amivel a naprendszerünkön belül megdöntötte a Szaturnusz 83 holdat számláló rekordját – írja az IFLScience.

A kutatók közölték, hogy a valóságban minden bizonnyal több hold kíséri mindkét bolygót, ezek megfigyelése azonban igencsak problémás. Ebben persze nagy szerepe van a Jupiter extrém fényességének is. Dr. Scott Sheppard ezektől a nehézségektől nem zavartatva az elmúlt néhány évet a 12 új hold pályájának nyomon követésével töltötte.

Az egy tucatnyi égitest közül kilenc távolabbi, retrográd pályán keringenek a Jupiter körül. Ezek számára egy teljes kör megtétele nagyjából 550 napba telik. A fennmaradó három égitestet a prográd holdak azon csoportján belül fedezték fel, amelyek a nagy, közeli Galilei-holdak és a távoli retrográd objektumok között helyezkednek el.

Ezek közül kettő a Himalia csoportba tartozik, amely 11 és 12 millió kilométer közötti távolságot jelent a Jupitertől, a másik pedig a Carpo csoportba, amely mintegy 17 millió kilométeres távolságot jelez a bolygótól. A tizenkét hold mindegyikének legalább 340 nap kell a teljes kör megtételéhez. A kutatók közölték, a most felfedezett, apróbb holdak bizonyára sokkal nagyobb égitestek maradványai, amelyek évmilliókkal ezelőtt egy másik objektummal való ütközés után hasadhattak szét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik