Tudomány

Hatalmas hajót süllyeszthetnek el az Atlanti-óceánon

Brazília az Atlanti-óceánon süllyesztené el kiszolgált repülőgép-hordozóját – írja az MTI. A brazil védelmi minisztérium és a haditengerészet szerdán közös közleményben tudatta, hogy elkerülhetetlen a hordozó ellenőrzött elsüllyesztése. A hajótörzs rossz állapotára és a vontatással járó kockázatokra tekintettel kiemelték, ez az egyetlen dolog, amit tehetnek a São Paulóval.

Környezetvédő szervezetek élesen bírálták a tervet, rámutatva, hogy a 266 méter hosszú hajó azbeszttel, festékekkel és más mérgező anyagokkal szennyezett.

A brazil haditengerészet két hete közölte, hogy a hordozót elvontatták, rossz állapota és a környezetszennyezés fokozott veszélye miatt pedig nem hajózhat be a brazil felségvizekre, illetve kikötőkbe.

Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas / AFP

A Shipbreaking Platform nevű tengeri környezetvédő szervezet szerint a hajó szándékos elsüllyesztése egyet jelentene egy államilag elrendelt környezetkárosítással. A Robin Wood német környezetvédő csoport egy 30 ezer tonnás mérgező csomagnak nevezte a São Paulót.

A repülőgép-hordozó 37 éven át szolgált Foch néven a francia haditengerészetben. A hajót 2000-ben vásárolta meg Brazília, majd átnevezték São Paulóra, nem sokkal később azonban problémák léptek fel. Korszerűsítése túl drága lett volna, ezért úgy döntöttek, hogy megszabadulnak tőle.

A hordozót 2021 áprilisában a török Sök Denizcilik hajógyár vette meg bontásra, azóta egy holland vontatóhajó kísérgeti a gyár költségére. A São Paulót egyik kikötőbe sem engedték be, így a Sök Denizcilik azzal fenyegetett, hogy egyszerűen sorsára hagyja az Atlanti-óceánon. Brazília végül visszavette a São Paulót, de a latin-amerikai ország sem engedte be kikötőibe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik