Tudomány

Most fedezték fel, de hamarosan ki is halhat a Leonardo DiCaprióról elnevezett faj

Image Press Agency / NurPhoto / AFP
Image Press Agency / NurPhoto / AFP

Leonardo DiCaprióról neveztek el egy újonnan felfedezett kígyófajt – írja a Live Science. Az állat a panamai esőerdőkben fordul elő, a faj egy különlegessége nagy, kerek, narancssárga szeme.

Az állat a DiCaprio-féle csigaevő kígyó (Sibon irmelindicaprioae) nevet kapta.

A kutatók a közelmúltban további négy kígyófajt is felfedeztek Dél- és Közép-Amerika erdeiben, ezeket egy friss tanulmányban ismertetik, emellett azt is bemutatják, hogy arany- és rézbányászat miként veszélyezteti őket.

Alejandro Arteaga, a Khamai Alapítvány munkatársa és a csapat tagja szerint rengeteg tovább faj várja a megtalálást a régióban. „Ha viszont az illegális bányászat a jelenlegi ütemben folytatódik, előfordulhat, hogy nem lesz lehetőség a későbbi felfedezésekre” – tette hozzá.

Alejandro Arteaga / CC BY

A Sibon irmelindicaprioae a környezetvédelmi aktivistaként is ismert színész nevét hordozza, DiCaprio kérésére a tudományos névbe anyja, Irmelin Indenbirken nevét is beépítették. Az állat 38 centiméter hosszúra nő meg, és éjszaka, a fákon, 3 méteres magasságban vadászik csigákra. A kígyó nem marással, hanem tekergéssel és kellemetlen szag kibocsátásával védekezik.

Az új fajok azonosításához a szakértők elkészítették a Dipsadinae alcsalád evolúciós fáját, miután 343 kapcsolódó DNS-szekvenciát elemeztek. Ezen csoport igen sokszínű, tagjai az amerikai kontinensen élnek. Az adatok alapján a kutatók megállapították, hogy az öt érintett kígyó kellően különbözik legközelebbi rokonaitól, ezért külön fajként érdemes kezelni őket.

Sajnos a most leírt állatok nincsenek biztonságban, a bányászat az erdőirtás révén óriási fenyegetést jelent rájuk. A DiCaprio-féle csigaevő kígyó például Arteagáék szerint már most besorolható a Természetvédelmi Világszövetség majdnem kihalt kategóriájába. Míg egyes, a tágabb térséghez tartozó országokban, így Ecuadorban az illegális, addig Panamában a törvényes bányászat is gondot okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik