Tudomány

Ezek a növények ürüléket esznek

Rovaremésztő, azaz húsevő növények egy csoportja úgy fejlődött, hogy ízeltlábúak helyett állatok ürülékét tudja elfogyasztani. Mint egy új vizsgálatból kiderült, ezen természetes vécék több tápanyaghoz jutnak, mint valódi rovarevő rokonaik – írja a Live Science.

A kancsókák vagy kancsóvirágok (Nepenthes) a rovarok befogására szakosodtak, a csapdát egy folyadékkal teli, kancsóra emlékeztető módosult levél alkotja. Egyes fajok a hangyák vagy pókok mellett skorpiókat, békákat és kisebb rágcsálókat is el tudnak kapni. Az állatok emésztésével a növények plusz tápanyagokhoz jutnak, ami igen hasznos lehet a tápanyaghiányos talajban.

Borneó malajziai részén azonban olyan kancsókák is élnek, amelyek nem állatokat, hanem ürüléket emésztenek.

A különleges tulajdonságot 2009-ben fedezték fel a Nepenthes lowii fajnál, amely a hegyi mókuscickány ürülékét fogyasztja. A későbbiekben más növényeknél is megfigyeltek hasonlót, a kancsóvirágokat többek között rágcsálók, madarak és denevérek táplálják, azonban egészen mostanáig nem vizsgálták meg, hogy a különleges „étrend” mennyire tápláló.

photograph by dorisj / Getty Images

Egy tavaly októberben publikált tanulmányban Adam Cross, a Curtin Egyetem munkatársa és kollégái az ürülékemésztő kancsókák hat fajának és négy hibridjének szövetmintáit elemezték. Az érintett növények közeli rokonságban állnak az alacsonyabban fekvő területek húsevő kancsóvirágaival.

„Arra jutottunk, hogy a nitrogén megkötése több mint kétszerese az emlősök ürülékét befogó fajoknál, mint más Nepentheseknél” – mondta Alastair Robinson, a Victoriai Királyi Botanikus Kert szakértője és a csapat tagja. A kutató hozzátette, a madárürülék kevesebb tápanyagot biztosít, de így is táplálóbb, mint a rovarok emésztése.

A húsevő kancsókák illatos nektárral csalogatják magukhoz az áldozatokat, hogy aztán csapdába ejtsék őket. Az ürülékfogyasztó fajok is hasonló technikát alkalmaznak, de ezek a növények hagyják táplálkozni az állatokat. Mivel a cukros nedv elfogyasztása sok időbe telik, az állatok gyakran a növénybe ürítenek. Az érintett kancsókák magasabb, hegyi vidékeken élnek, ahol kevesebb a rovar. Az ürülékfogyasztás talán ezért alakult ki náluk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik