Tudomány

Kiderült, miért alszanak el sokan tévézés közben

NoSystem Images / Getty Images
NoSystem Images / Getty Images

Bizonyára sokaknak ismerős lehet az érzés, hogy újra kell nézni egy filmet, mivel a hosszú munkanap, vagy a nem túl pihentető éjszaka után nem tudtuk nyitva tartani a szemünket. A film közbeni elalvás mögött legnagyobb részt a kimerültség vagy a szimpla unalom áll, bizonyos esetekben azonban betegséget is jelezhet – írja a Wired.

Az egyik legrosszabb döntés, amit egy filmest előtt tehetünk az, hogy alkoholos italt fogyasztunk. Aric Prather, a San Franciscó-i Egyetem pszichiátriai és viselkedéstudományi professzora szerint akkor is meggyűlhet a bajunk az ébren maradással, ha a filmezés közben kortyolgatunk bort, vagy sört.

Az alkohol bár segíthet az elalvásban, de később az alvási ciklusok egyikére sincs jó hatással, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk.

Az ital mellett természetesen az sem mindegy, milyen ételt fogyasztunk a Play gomb megnyomása előtt. Brittney Jones pszichológus szerint ugyanis nagy mennyiségű táplálék bevitele után könnyen lehet, hogy testünk relaxációs választ ad majd. Hasonló a helyzet a zsíros ételek fogyasztása után is, ezért érdemes valami szárazabb ételt, például rágcsálnivalót fogyasztani, esetleg egy kis adag hidegtálas vacsorát.

A pszichológus szerint az is befolyásolhatja a szokásainkat, hogy milyen sűrűn alszunk a filmnézős kanapénkon, és mennyire kényelmes is az a fekvő alkalmatosság. Ennek következményeként ha valaki szívesen szundikál ugyanazon a kanapén, ahol filmet próbál nézni, könnyen lehet hogy a megszokás végett a test alvásra készül majd fel. Az ágyból nézve még nagyobb az esély az alvásra, sőt annak akár még súlyosabb következményei is lehetnek.

A viselkedéstudományi szakértő szerint azok, akik hajlamosak az alvásproblémákra, az ágyból történő filmezés állandósíthatja azokat. Kiemelte: a filmnézés közbeni elalvás a nem diagnosztizált alvási apnoe jele is lehet, ha pedig ez rendszeresen, még nappal is megtörténik, mielőbb érdemes szakorvoshoz fordulni. Christine Blume, a svájci Centre for Chronobiology alváskutatója azonban szimplán csak azt javasolja, hogy ha testünk jelez, hogy fáradt, ne ellenkezzünk vele, hanem aludjunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik