Tudomány koronavírus

A szakértők szerint nem állunk készen egy újabb világjárványra

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) friss jelentése alapján az emberiség három évvel a Covid-19-világjárvány kirobbanása után nincs felkészülve a következő pandémiára – írja a Business Insider.

A szövetség szerint a világ országainak el kell kezdeniük a felkészülést, mert a bolygó egyre veszélyesebbé válik.

Jagan Chapagain, az IFRC főtitkára úgy véli, a Covid-19-pandémiára intő jelként kell tekintenie a globális közösségnek. Mint hozzátette, ajánlásaik a bizalomépítésre, az egyenlőtlenségek leküzdésére, valamint a helyi szereplők és közösségek ösztönzésére összpontosítanak.

Maskot / Getty Images

Mióta a pandémia 2020 elején kitört, több mint 6,8 millió ember halt meg a Covid-19 miatt. Az IFRC szerint az év végéig minden országnak frissítenie kellene a világjárványra való felkészülési tervét, és felül kéne vizsgálnia a vonatkozó jogszabályokat. 2024-re az államoknak egy új Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályt kellene elfogadniuk. A szakértők arra is javaslatot tettek, hogy az országok 2025-ig évente a GDP 1 százalékával növeljék a hazai egészségügyi költségvetést, míg a globális egészségügyi büdzsét legalább évi 15 milliárd dollárral.

„Bár a Covid-19-et egy új kihívásokat jelentő vírus okozta, számtalan olyan általános intézkedés és megközelítés létezik, amelyek mérsékelhették volna a világjárvány hatásait” – mondta Chapagain. Mint hozzátette, a kormányok sokkal több pénzt fordíthattak volna közösségi szinten a vészhelyzeti készültségre. „Annak érdekében, hogy ne essünk ugyanabba a hibába, a pandémia kritikus tanulságait be kell ágyaznunk a nemzeti törvényekbe, irányelvekbe, költségvetésekbe és intézkedésekbe” – emelte ki.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik