Tudomány

Szokatlan természeti jelenségre figyeltek fel Skócia egén

rob_lan / Getty Images
rob_lan / Getty Images

Rendkívül ritka, gyöngyházszínű felhők jelentek meg a napokban a skóciai Aberdeenshire városának egén – írja a Guardian. A poláris sztratoszférikus felhőként is ismert jelenség általában csak a sarkvidékeken képződik, az extrém hideg miatt.

A portál szerint szinte az összes felhő a troposzférában képződik, ami 6–18 km-es magasságot jelent. A gyöngyházfényű felhők ezzel szemben jóval magasabban, a sztratoszférában jönnek létre, ami 18–50 km-es magasságban van. Mivel a légkör ezen része nagyon száraz, a hőmérsékletnek rendkívül hidegnek – legalább mínusz 78 Celsius-foknak – kell lennie, hogy a nedvesség jégkristályokká fagyjon, amelyek gyöngyházfelhőket képeznek.

A felhők gyakrabban fordulnak elő az északi területeken, ahol a légkör képes ennyire lehűlni, így például a skandináv, vagy a kanadai égbolton télen. Az Egyesült Királyságban viszont ennél melegebb van, ezért ott nem, vagy csak nagyon ritkán lehet megfigyelni ehhez hasonló látványosságot.

Tom Tobler meteorológus szerint jelenleg a sarki örvény, amely általában inkább a sarkkör felé tart, eltolódott az Egyesült Királyság felé, így a hideg levegő a sztratoszférában van, ami lehetővé teszi, hogy kialakuljanak ezek a felhők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik