Tudomány

Először lehet hómentes a január New Yorkban

Alexander Spatari / Getty Images
Alexander Spatari / Getty Images

Bár az elmúlt hónapban számos hóvihar sújtotta már New York államot, a Nagy Alma továbbra sem látott havat idén. Az amerikai országos meteorológiai szolgálat szerint New York városában 321 egymást követő napon nem esett hó, és amennyiben a következő két hétben sem hullik le az égből, 2020-as rekordját is megdöntheti a város – írja az Euronews.

Andrew Kruczkiewicz, a Columbia Egyetem éghajlati kutatóintézetének tagja szerint nem jellemző a városra a mostanihoz hasonló, enyhe időjárás. Olyannyira, hogy a városban még soha nem jegyeztek fel hómentes januárt. Jelenleg 1973 tartja a rekordot, amikor január 29-ig hullott le jelentős mennyiségű hó a metropoliszban.

A kutató szerint a mostani jelenség egyértelmű következménye a klímaváltozásnak, melynek hatására felmelegedik a levegő, így valószínűbb, hogy a csapadék eső formájában hullik le. New York 30 éves téli átlaghőmérséklete az elmúlt évtizedben egy teljes fokkal emelkedett, az idei január első 17 napja pedig a harmadik legmelegebb volt a feljegyzések szerint, 6,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel.

A szakértő szerint a klímaváltozás mellett a La Nina szélmintázat is távol tartja a havat a nagyvárostól, mivel az áramlatok az ország belsejébe szorítják a téli viharokat. Ez a jelenség részben felelős a múlt hónapban New York állam egyes részeit sújtó heves hóviharokért is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik