Tudomány

Hamarosan teljesen kiirthatjuk az egyik fertőző betegséget

Újabb, az emberiséget érintő fertőző betegséget irthat ki fajunk – írja az IFLScience. Ez a bravúr eddig csak a fekete himlő, majd a keleti marhavész esetében sikerült.

A guineaféreg-betegség egy trópusi parazitafertőzés, amely az 1980-as években 3,5 millió embert érintett, 2022-ben viszont világszerte már csak 13 esetet regisztráltak.

A megbetegedésekből hatot Csádban, ötöt Dél-Szudánban, egyet Etiópiában és egyet a Közép-afrikai Köztársaságban dokumentáltak. 2021-ben 15, 2020-ban 27, 2019-ben pedig 54 esetet jegyeztek fel.

Az amerikai Carter Center adatai egyelőre nem hivatalosak, a megerősítés 2023 márciusára várható. Az információk ugyanakkor azt sugallják, hogy egyre közelebb kerülünk a betegség kiirtásához.

KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A fertőzést a Dracunculus medinensis nevű féreg okozza, amelynek nőstényei akár 100 centiméter hosszúra is megnőhetnek. A paraziták szennyezett vízen keresztül juthatnak be az ember szervezetébe. Az élősködők képesek áthatolni a bélfalon, majd a bőrszövetek alatt vándorolhatnak tovább, gyakran a lábszáron vagy a lábfejen lépve ki. A bőr alatt maradva aztán hólyagot idéznek elő, amely 10-14 hónap után felnyílik, a lárvák pedig kiszabadulnak.

Bár a betegség ritkán halálos, rendkívül kellemetlen, és több hétre vagy hónapra munkaképtelenné teheti a pácienst. A fájdalom mellett a betegek lázat, hányást, hasmenést és szédülést is tapasztalhatnak.

A fertőzés ellen nincsenek vakcinák és gyógyszerek, ehelyett az egészségügyi szervezetek, így a WHO, valamint a civil csoportok, például a Carter Centre átfogó kampányai segítenek a visszaszorításban, de a vízügyi fejlesztések is hozzájárulnak a helyzet javulásához. A betegség teljes kiirtásához további erőfeszítések szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik