Tudomány

Titokzatos foltokat figyeltek meg a Bahamáknál

Egy új tanulmányban a szakértők egy egyelőre megmagyarázatlan, a Bahama-szigeteknél megfigyelhető geológiai jelenséget mutatnak be – írja a ScienceAlert. Az 1930-as évek óta dokumentáltan különös, felhőre emlékeztető fehér anyagcsomókat észlelnek a tengerben.

A szakértők egyelőre nem értik, mi áll az események hátterében.

Hasonló foltokat néha a világon máshol, óceánokban és tavakban is látnak, de a Bahamákon különösen gyakoriak.

A vízi felhőkből vett minták alapján rengeteg karbonátban gazdag részecskét tartalmaznak. A szigetcsoport egy tenger alatti karbonátplatformon fekszik, elképzelhető, hogy az anyag innen származik, ám az sem kizárható, hogy a fitoplankton állítja elő.

https://earthobservatory.nasa.gov/images/150866/mysteries-remain-about-bahama-whiting-events NASA Earth Observatory/Joshua Stevens, using US Geological Survey data

Yao Yao, a Dél-Floridai Egyetem munkatársa és kollégái műholdas felvételeket elemezve vizsgálták az eseményeket. Az eredmények szerint 2003 és 2020 között a fehéredések összefüggésben álltak az évszakokkal – azt nem sikerült feltárni, hogy ennek természetes okai voltak-e. A legnagyobb foltok március és május, illetve október és december között alakultak ki, a fehéredések pedig általában 2,4 négyzetkilométeresre nőttek. Egy kifejezetten tiszta napon egyszerre 24 darabot sikerült dokumentálni, ezek egyben 32 négyzetkilométeresek voltak.

A 2011-től 2015-ig terjedő időszakban a felhők hirtelen megnőttek, a maximumon együtt 200 négyzetkilométert fedtek le. 2019-től ismét zsugorodtak, viszont nem érték el eredeti méretüket. Lehetséges, hogy a fehéredések egy tízéves ciklust követnek, a folyamat azonban szintén nem tisztázott.

„Érdekes összefüggéseket látunk a környezeti feltételek, például a kémhatás, a víz sótartalma, valamint a szelek és az áramlatok viselkedése között, de még nem tudjuk megmondani, hogy pontosan milyen mechanikai, biológiai vagy kémiai folyamatok voltak felelősek a csúcsért” – mondta Chuanmin Hu, a csapat tagja. Ahhoz, hogy jobban megértsék a jelenséget, további helyszíni vizsgálatokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik