Tudomány

Titokzatos űreszközt bocsátott fel Kína

Azonosítatlan objektumot engedett szabadjára egy január elején felbocsátott kínai műhold – írja a Space.com. Az űreszköz küldetése titkosított.

A Sicsian-23 egy Csang-cseng-7A hordozórakétán indult útnak január 8-án. Előbb transzferpályára állt, hogy később elérhesse közel 36 ezer kilométer magas geostacionárius pályáját.

Az Egyesült Államok Űrhaderejének 18. Űrvédelmi Osztaga szerint a műhold január 15-e körül állt geoszinkron pályára, egyre közeledve a végső magassághoz.

Január 16-án aztán egy titokzatos objektumot engedett el a Sicsian-23.

Az Űrhaderő AKM-ként (apogee kick motor) hivatkozik a szerkezetre – az AKM egy olyan hajtómű, amelyet bizonyos műholdak felbocsátásakor használnak.

Elképzelhető azonban, hogy az objektum nem egy AKM, hanem egy másik műhold. A 2021-ben elindított Sicsian-21-nél is megfigyeltek hasonlót, arról az űreszközről valóban egy kisebb műhold vált le.

Liu Fang / XINHUA / AFP Illusztráció.

A geostacionárius pálya rendkívül hasznos, hiszen a helyi űreszközök a Föld forgásával együtt keringenek. Ez többek között egy kiválasztott régió állandó kommunikációjának vagy meteorológiai adatgyűjtésének szempontjából lehet előnyös. A Sicsian-23 missziójának célja nem ismert, de a kínai média szerint főként tudományos és műszaki feladatai lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik