Tudomány

Elveszett városra bukkantak a sivatag közelében

Egy teljes római város romjaira bukkantak Egyiptomban, Luxor közelében – írja az MTI az egyiptomi régészeti hatóság bejelentése alapján. A Nílus keleti partján fekvő település az időszámításunk szerinti 2-3. századból származik.

A város az egyiptomi fővárostól, Kairótól mintegy ötszáz kilométerre, a luxori templom közelében található. Mosztafa Vazíri, az egyiptomi Régészeti Tanács főtitkára elmondta, hogy a településen fémkohókat, különféle eszközöket és római kori réz, valamint bronz pénzérméket találtak.

Galéria
Egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium / Anadolu Agency / AFP

 

2021-ben egy régészeti feltárás során egy több mint háromezer éves város romjaira bukkantak a Nílus nyugati partján, Luxor és a Királyok völgye közelében. Az elmúlt hónapokban számos jelentős felfedezést is bejelentettek az egyiptomi hatóságok: többek között a szakkarai nekropoliszban, illetve Luxorban, ahol egy több ezer éves uralkodói sírboltot találtak.

Egyes szakértők szerint a bejelentések főként politikai és gazdasági célúak. A 104 millió lakosú Egyiptomot súlyos gazdasági válság sújtja, amelyből az ország a turizmusból származó bevételek segítségével remél kilábalni. A kairói kormány 2028-ig évente harmincmillió turistára számít, szemben a koronavírus-világjárvány előtti 13 millióval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik