Tudomány

Mutatjuk, mikor tér vissza a havazás

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Egészen extrém időszakot hagytunk a hátunk mögött, az elmúlt 10 nap mediterrán ciklonjaiból nagy területen 100 milliméternyi eső öntözte hazánkat. A januári országos átlag 35-40 milliméter, vagyis egy bő hét alatt háromhavi mennyiség zúdult a nyakunkba, ráadásul nem a szokásos „téli eső” formájában, hiszen több helyen intenzív záporok, sőt néhol zivatarok is kialakultak.

Ez az időjárási helyzet nemcsak januárban, hanem bármelyik téli hónapot tekintve példa nélküli hazánkban

– emeli ki a 24-hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Eső és hó

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy egy kemény hidegbetörés hatására sorra születtek a mediterrán ciklonok a Földközi- tenger térségében, és az észak-déli irányú, úgynevezett meridionális hullám mentén áramlott a hideg és meleg levegő ellentétes irányba.

A választóvonal épp Magyarország felett húzódott (húzódik még mindig), ezért nyugaton a fagypont körüli hőmérsékleten inkább havazás volt jellemző, míg keleten sík vidéken csak az eső ömlött és a hőmérséklet bőven a pozitív tartományban tanyázott. Nézzük a folytatást, ami egy héten belül három különböző időjárási helyzetet ígér.

Tavasz, tél, tavasz

Dél-Olaszország fölött „beragadt” egy komolyabb ciklon, ezért hétfőn és kedden marad még a fenti megosztottság, de már jóval szelídebben. Vas, Zala, Somogy és Baranya vármegyében még csapadékos időre számíthatunk, a kevéssel fagypont feletti hőmérsékletnek köszönhetően ez már többnyire folyékony halmazállapotban éri el a felszínt. Az ország nagy részén azonban napos, enyhe lesz az idő 10 fok körüli, keleten ezt meghaladó maximumokkal.

A ciklon egyre délebbre húzódik, a helyét pedig északról érkező hideg levegő tölti ki, így szerdától lehűlés veszi kezdetét, megszűnik az eddig jellemző ellentét kelet és nyugat között. Az éjjeli mínuszok után napközben is csak 0 és 4 fok közé melegszik a levegő.

A hét közepén kisebb havazások előfordulhatnak, néhány centi friss hó elsősorban az Északi-középhegységben és az északi megyékben várható.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint – az átlagnál egyébként ezúttal hidegebb – idő január 29-ig, vagyis épp a hét utolsó napjáig tart, a jelenlegi modellszámítások szerint jövő héten visszaáll a nyugatias (zonális) áramlás, amely enyhe légtömegeket szállít hazánk fölé. Vagyis kora tavaszias időre van kilátás nyugat-északnyugati széllel, 2-7, 3-8 fokos maximumokkal, éjszakai enyhe fagyokkal és gyenge csapadékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik