Tudomány

Szép lassan eltűnnek az éjszakai égről a csillagok

Egy friss tanulmány alapján az éjszakai égbolt évente átlagosan 9,6 százalékkal válik világosabbá – írja az IFLScience. Emiatt egyre kevésbé válnak érzékelhetővé az ég objektumai.

A mesterséges fényár nemcsak a csillagászati megfigyeléseket nehezíti meg, hanem sok állatfajt is megzavar.

Christopher Kyba, a Német Földtudományi Kutatóközpont munkatársa és kollégái a Globe at Night projekt keretében a lakosság segítségét kérték. A résztvevők feladata az volt, hogy az Orion csillagképet figyelve írják le, a környékükön mennyire fényes naplemente után az ég.

Christophe Lehenaff / Getty Images

A csapat több mint 51 ezer beszámolót vizsgált meg, amelyek 2011 és 2022 között születtek. A szakértők műholdas adatokat is segítségül hívtak, és végül az adatok minőségének és mennyiségének tükrében a 2014-es évet jelölték ki viszonyítási pontnak.

Kyba szerint 2014 óta drámai ütemben csökkent az emberek által érzékelt csillagok száma. A fényszennyezés fokozódása nem egységes világszerte, az Egyesült Államokban például jelentősebb a folyamat, mint Európában. A vizsgált helyeken 2014 óta 7-10 százalékkal vált fényesebbé az ég, az emberek így egyre kevesebb csillagot láthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik