Tudomány

1200 éves textildarabokra bukkantak Izraelben

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerint ősi, Kínából és Indiából származó textilmaradványokat találtak a dél-izraeli Arava-sivatagban – írja az MTI. A térségben egykor egy fontos kereskedelmi útvonal húzódott.

A kutatók több száz, mintegy 1200 éves színes textildarabra, valamint számos távol-keletről származó tárgyra bukkantak.

Az izraeli selyemútként emlegetett útvonal a nemzetközi kereskedelmet támogatta, és eltért a hagyományos utaktól.

Guy Bar-Oz régész szerint Izrael északi részétől délre haladt az illatszereket szállító vonalak mentén, átszelte az Arava-sivatagot, majd csatlakozott az Izrael földjén észak-déli irányban áthaladó, a földközi-tengeri kikötőkhöz tartó utakhoz. „Ez volt az áruk Kínából Európába szállításának fő szárazföldi kereskedelmi útvonala, amely Indián, a Közel-Keleten és Egyiptomon haladt keresztül. A megtalált termékek és a kereskedelmi távolságok globális folyamatokról tanúskodnak a Közel-Keleten az időszámításunk szerinti 1. évezred végén” – tette hozzá.

Minderre egy egykori szemétdomb feltárása alapján következtetnek, amelyből megismerhetőek a helyi lakosok és a karavános kereskedők mindennapjai, valamint a keletről oda-vissza szállított egzotikus áruk. A 7-8. századi, a térség korai iszlám korszakából származó hulladékmaradványokban textildarabokat, ruházati- és higiéniai cikkeket, így fülpucoló botokat, kötszereket, bőrpántokat, zoknit, cipőtalpat, fésűt, valamint ses-bes játékkockákat is felfedeztek. A textíliákat a régi korokban újra és újra felhasználták, egészen addig, amíg el nem foszlottak.

„A leletek között számos importtermék volt, benne Indiára jellemző dekoratív mintázatú szövetek, Kínából származó selyem, melyeket korábban ebből az időszakból nem találtak Izraelben” – mondta Orit Shamir, az IAA textilszakértője. A kutató szerint a maradványok gazdagsága és bősége a keleti luxustermékek iránti jelentős keresletről tanúskodik.

Felfedeztek olyan bonyolult szövésű textileket is, amilyeneket a mai napig készítenek Iránban és más közép-ázsiai országokban. Az anyagok színei is kiválóan fennmaradtak az eltelt évszázadok ellenére: a kék indigóból nyert árnyalatai, a pirosak és a barna szín változatai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik