Tudomány koronavírus

Covid-19: veszélyeztet minket, ami Kínában történik?

Noel CELIS / AFP
Noel CELIS / AFP
Az eddigi járványkezelés következményeként Kínában elszabadult a koronavírus, de nincs armageddon-variáns, sőt, rémálom-variáns sem létezik – az omikron alvariánsai terjednek az ázsiai országban, amelyek ellen mi védve vagyunk.

Kínában arat a koronavírus, a hivatalos közlések szerint egy hónap alatt a Covid 60 ezer áldozatot szedett, míg nyugati források naponta 20 ezer halottat említenek. A SARS-CoV-2 okozta pandémiából megtanulhattuk, hogy a XXI. században egy ilyen járvány már nem csak a „világ másik felének” problémája, hanem egyik pillanatról a másikra az egész emberiséget érinti.

Nincs ok aggodalomra

A jelek szerint a kínai járvány elérte csúcspontját, az események kapcsán mégis akarva-akaratlanul mindenkinek eszébe jut 2019/2020 fordulója, és felmerül a kérdés: vajon megismétlődhet-e egy új, pusztító vírus betörése Európába? Főleg úgy, hogy a média egy része már ennek lehetőségeit taglalja. Újabb variánsok kialakulása hipotetikusan valóban nem kizárt,

ám jelenlegi tudásunk alapján bármilyen tragikus is a helyzet Kínában, félnivalónk egyelőre nincs.

Sőt, eleve sokkal felkészültebbek vagyunk, és előnyből is indulnánk, ha a körülmények rossz irányban változnának, ami pedig most Kínában történik, az az ottani járványkezelés következménye. Dr. Kemenesi Gábor virológussal, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusával, a Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársával beszélgettünk.

Elszabadult az omikron

Az ázsiai országból nehéz naprakész, pontos járványügyi adatokhoz jutni, ezért a szakember nem vállalkozik a helyzet elemzésére. Számos olyan információnak híján vagyunk ugyanis, amelyek alapján akárcsak alapvető következtetéseket is levonhatnánk: nem ismerjük biztosan a fertőzöttek számát, nem tudjuk, milyen társadalmi mutatók hajtják a járványt, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Amit tudunk:

Kínában elszabadult és óriásit ment a koronavírus omikron változata, ami azért a szakembereket nem érte váratlanul

– mondja a 24.hu-nak Kemenesi Gábor, és két fő okot sorol, amelyek alapján a hozzáértők számítottak a járvány felfutására a Föld legnépesebb országában.

Noel Celis / AFP Tangshan Gongren Kórház betegei 2022. december 30-án.

Ma már tudományosan alátámasztott tény, hogy a  maximális védelem három dózis után alakul ki az omikron variáns ellen, ha legalább az utolsó oltás mRNS-vakcinával történt. A kínai oltási stratégia kizárólag elölt vírust tartalmazó vakcinával ezt az előnyt nem tudta biztosítani. Ehhez társul, hogy a korábbi zéró tolerancia után december elején az országban minden járványügyi szabályt feloldottak.

Az egyébként is kiváló terjedési képességű omikron-variáns egyik pillanatról a másikra „kiszabadult”, és elképesztő ütemben fertőzi meg az embereket, akiket a vakcinák nem védenek kellően, és az eddigi zéró tolerancia miatt természetes immunitása is csak keveseknek alakult ki. A vakcina persze nem véd a terjedés ellen, ám a kórházba kerülés ellen nagyon is. Ez tehát a kínai helyzet rövid magyarázata, ahol – mint már említettük – a fertőzések száma elérte a csúcsot, innentől kezdve csökkenés várható – a fertőződésben, mert a halálozások alakulása fáziskéséssel követi az új megbetegedések számát.

Védve vagyunk ellenük

Ami most a világ más részeit a legjobban érdekli, az az új változatok kialakulásának esélye. Tudjuk, hogy a vírus az emberi sejtben elképesztő ütemben reprodukálja magát, a nagy számok törvénye alapján pedig – elméletben – minél aktívabban terjed, annál nagyobb eséllyel jön létre olyan variáns, ami jobban fertőz, komolyabb betegséget okoz stb. Ilyenről azonban szó sincs: nem létezik armageddon-variáns, sem rémálom-variáns, a média részéről nagyon káros ilyenekről beszélni” – hangsúlyozza Kemenesi Gábor. Hozzáteszi:

Kínában jelenleg az omikron azon alvariánsai terjednek, amelyekkel Európában már találkoztunk, emiatt aligha befolyásolhatják a mi helyzetünket, nem jelentenek ránk veszélyt, hisz már védve vagyunk ellenük. Új variáns felbukkanásának pedig egyelőre nincs semmi jele Kínában.

És ezt nem csupán az ottani hivatalos jelentésekből tudjuk, hanem mi magunk mérjük a Kínából érkező emberekben és extrémebb megoldásként még a repülőgépek szennyvizében is.

A nagymértékű terjedés soha nem jó, de épp a hatékony vakcinálási sor által kiváltott, vírusellenes immunitás hiánya miatt nincs olyan nyomás a kórokozón, amely például a recens vakcinák „kikerülése” felé terelné a változását. Számunkra az jelenthetne – továbbra is elméleti síkon – kihívást, ha a mi, omikronra kialakult és kialakított, hatékony ellenállóképességünket hatékonyan kikerülő variáns ütné fel a fejét jó terjedési képességgel, erre azonban semmi sem utal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik