Tudomány

Mintha egy elsüllyedt út húzódna a tenger mélyén a Bahamáknál

Dominic Cox / EyeEm / Getty Images
Dominic Cox / EyeEm / Getty Images

A Bahama-szigetekhez tartozó Bimini északi részénél, 6 méteres mélységben egy furcsa geológiai formáció húzódik – írja az IFLScience. A terület közkedvelt búvárhelyszínnek számít.

A több mint 450 méter hosszú struktúra úgy néz ki, mint egy macskaköves út.

A szögletes, egyenként legfeljebb 4 méter hosszú kövekből álló képződményt Bimini útnak vagy Bimini falnak nevezik. A tömböket mintha nagy gonddal, emberek helyezték volna el.

A struktúrát 1968-ban fedezték fel tengeri régészek, akkor komoly vita alakult ki a kövekről: egyes szakértők úgy vélték, hogy egy elveszett civilizáció nyomára bukkantak. Azóta bebizonyosodott, hogy a Bimini út teljesen természetes eredetű.

A formációt alkotó, vegyes összetételű üledékes kőzet igen gyakori Észak-Bimininél. Az út alatt egy mészkőréteg található, ez a kőtömbökkel együtt a holocén idején zajló tengerszint-emelkedés, valamint az alul lévő homok eróziója miatt került víz alá. A kutatók úgy gondolják, hogy a szikla eredetileg egységes volt, és csak utóbb tört fel darabokra.

1978-ban szénizotópos vizsgálatot végeztek a struktúrából begyűjtött mintákon. Az eredmények alapján a Bimini út geológiai szempontból új, nagyjából 2000 éves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik