Tudomány

Megfigyelték, ahogy egy fekete lyuk felszív egy csillagot

Elen11 / Getty Images
Elen11 / Getty Images

Sikerült megörökítenie a Hubble űrtávcsőnek, ahogy egy szupermasszív fekete lyuk éppen felszív egy csillagot – írja a Live Science. Az érintett fekete lyuk mintegy 300 millió fényévre, az ESO 583-G004 galaxis magjában található. Az objektumhoz túl közel került egy csillag, a találkozás következtében a pórul járt égitest anyaga nagy energiájú sugárzást bocsátott ki.

Amikor egy csillag egy fekete lyuk közelébe kerül, elképesztő gravitáció hat közelebbi oldalára.

Ilyenkor elkezdődik az úgynevezett spagettifikáció: az égitest szép lassan egy hosszú, tésztaszerű szállá alakul, amely úgy tekereg a fekete lyuk körül, mint spagetti a villán.

Végül az anyag fánkszerű formát ölt, és ahogy kering, nagy, optikai, röntgen- és rádióhullámú teleszkópok által megfigyelhető kitörést okoz.

A mostani vizsgálat különlegessége, hogy a szokásosnál hosszabb ideig tudták figyelni a folyamatot, ami segíthet a jelenség alaposabb megértésében. Peter Maksym, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa és a csapat tagja szerint sikerült egy, a fekete lyukból kiáramló csillagszelet észlelni, amely nagyjából 32 millió kilométer per órával száguld.

Bár a fekete lyukak igen falánk objektumok hírében állnak, a széttépet csillagok anyagának nagy része képes elszökni. Csupán a tipikus csillagok 1 százalékát nyeli el fekete lyuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik