Tudomány

Olyan hideg volt Szibériában a hétvégén, mint a Marson

Getty Images / oxygen
Getty Images / oxygen

Extrém fagyok tombolnak az elmúlt napokban Szibériában: vasárnap mínusz 62,4 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek a kelet-oroszországi Szahai Köztársaság egyik városában, Tongulahban – írja az IFLScience.

A csehországi Ventusky meteorológiai cég jelentése szerint még sosem mértek ilyen hideget a városban, és Szibériában is utoljára 2002-ben dokumentáltak ilyen súlyos fagyot. Ráadásul nem is ez volt az egyetlen terület, amit pusztító hideg sújtott: az állomástól keletre fekvő Szah Köztársaság számos részén jóval mínusz 50 Celsius-fok alatti hőmérsékletet mértek vasárnap.

Összehasonlításképp, ez a hőmérséklet a Mars hőmérsékletéhez hasonlítható: bár a vörös bolygón a felszíni hőmérséklet 20 és -153 Celsius-fok között mozoghat, az éves átlaghőmérséklet nagyjából mínusz 62 fok. 

Mindezzel a szibériai hidegrekord beállításától sem voltunk messze a hétvégén. Az északi féltekén valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet 1933. február 6-án a Szahai Köztársaságban található Oymyakonban dokumentálták, amikor -67,7 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Az északi féltekén egyre szélsőségesebb az időjárás, így jelentős eltérések figyelhetők meg a téli és nyári hőfokok között. 2021 júniusában 48 fokot mértek Verkhoyanskban, egy szibériai városban az északi sarkkörön.

Ha a teljes Földet nézzük, ezen a hétvégén Ausztráliában is csúcsok dőltek: Onslow repterén például 49,3 fokot mutatott a hőmérő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik