Tudomány

Ősi településekre bukkantak az esőerdő mélyén

Szakértők egy csoportja repülőgépről, lézer alapú távérzékelés (lidar) segítségével folytatott vizsgálatokat Észak-Guatemalában, a Mirador-Calakmul-karsztmedencében – írja a Live Science. A technológia révén a kutatók bepillanthatnak a felszínt takaró növényzet mögé.

A módszer különösen hasznos olyan nehezen járható terepeken, mint amilyen a guatemalai esőerdő. Nem ez az első alkalom, amikor ilyen típusú adatgyűjtést végeztek az országban.

Az új felmérés során egy hatalmas, 1700 négyzetkilométeren elterülő maja lelőhelyhálózatot találtak.

A maradványok a középső és a kései preklasszikus korra, az időszámítás előtti 1000 és 250 közötti időszakra datálhatóak.

Ryan Maule / Getty Images

Az eredményeket decemberben ismertették. A kutatók több mint ezer települést azonosítottak, melyeket 160 kilométernyi úthálózat kötött össze. Emellett csatornákat, víztározókat, piramisokat és egyéb struktúrákat is kimutattak. Carlos Morales-Aguilar, az Austini Texasi Egyetem munkatársa szerint a terület politikailag és gazdaságilag egységes volt, korábban hasonlót nem láttak a nyugati féltekén.

A Mirador-Calakmul-karsztmedence tökéletes régió volt a maják számára: a magasan fekvő helyszínek a településeket, a mélyen lévők pedig a mezőgazdaságot támogatták. A felvidéki részeken kellő mennyiségű mészkő állt rendelkezésre az építkezésekhez, az alföldeken pedig öntözést segítő szezonális mocsarak húzódtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik