Tudomány

Évtizedeken át hazudott a világ egyik legnagyobb olajvállalata

Egy új tanulmány alapján az ExxonMobil elképesztő pontossággal jósolta meg évtizedekkel ezelőtt a globális hőmérséklet későbbi emelkedését – írja a The Verge. Az amerikai olaj- és gázvállalat ennek ellenére mindent megtett, hogy aláássa az ember okozta éghajlatváltozásba vetett hitet.

Rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy az ExxonMobil nyilvánosan elutasította a mainstream klímakutatást, miközben a cég saját vizsgálataiban és belső kommunikációjában elismerték, hogy a fosszilis energiahordozók használata globális felmelegedést okoz. Geoffrey Supran, a Harvard Egyetem munkatársa és kollégái a közelmúltban átfogó elemzés alá vetették a vállalat több évtizednyi klímamodelljeit.

Supran szerint megdöbbentő, hogy mennyire pontosak voltak az ExxonMobilnál. „Tudtak annyit, mint az akadémiai kutatók” – mondta a szakértő.

Mint hozzátette, a cégnél mindent tudhattak ahhoz, hogy lépjenek, illetve figyelmeztessék a nyilvánosságot, mégsem tettek semmit.

A csapat azokat az előrejelzéseket vizsgálta, amelyeket az ExxonMobilnál 1977 és 2003 között készítettek. Mint kiderült, a vállalat szakértőinek jóslatai elég jól illeszkednek a klímaváltozás valódi mértékéhez, sőt adataik pontosabbak voltak, mint James Hansen, a NASA munkatársának 1988-ban bemutatott információ. Hansen az elsők között hívta fel a figyelmet az éghajlati átalakulás veszélyeire.

Anton Petrus / Getty Images

Az ipari forradalom előtti időszakhoz képest a globális átlaghőmérséklet mára 1,2 Celsius-fokkal magasabb a fosszilis energiahordozók égetése miatt. Ez világszerte súlyos következményekkel jár, a felmelegedés pedig egyre súlyosbodik.

Az ExxonMobil évtizedeken át próbálta hitelteleníteni az éghajlattudományt, még a 2000-es évek elején is a modellek bizonytalanságára hivatkoztak. A Los Angeles Times már 2015-ben feltárta az ellentmondást, a vállalattal és sok más olajipari céggel szemben pedig perek tömege kezdődött, amiért szándékosan félrevezették az embereket. A friss publikációt akár az ExxonMobil ellen is felhasználhatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik