Tudomány

Emberi ürülék számára építenének bunkert

Szakértők egy csoportja olyan bunkert építene, amelyben a világ különböző pontjairól származó székletmintákat őriznének – írja az IFLScience. A cél az, hogy ily módon őrizzék meg a mikrobiális sokféleségét, és elősegítsék annak vizsgálatát, hogy a bélrendszerünkben élő mikrobák miként hatnak egészségünkre.

A Mikrobióta Bunker projekt számára az inspirációt a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker jelenti, a sarkkörön túli tárolóban élelmiszernövények magvait őrzik. A mikrobák menedékhelyének ötletét 2018-ban vetették fel, az akkori tanulmányban Maria Gloria Dominguez-Bello, a Rutgers Egyetem munkatársa és kollégái azt írták, számos rendellenesség, köztük az elhízás és Alzheimer-kór gyakoriságának növekedése az urbanizáció, az iparosodás és a globalizáció miatt megváltozott emberi mikrobiomhoz köthető.

Változó étrendünk, a túlzott antibiotikum-használat és a higiéniához való új hozzáállás következtében sok embernél jelentősen megváltozott a bél mikrobiológiai összetétele. Vizsgálatokból tudjuk, hogy a mai vadászó-gyűjtögetőknél, illetve a régmúlt idők embereinél egészen más volt a mikrobiom. Ahhoz, hogy jobban megértsék az átalakulás következményeit, még rengeteg kutatásra van szükség, ezért is lenne fontos a biobank létrehozása.

STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A projekt első szakasza már 2021-ben elindult, a bunkert Svájcban alakítják ki.

A cél az, hogy elkezdjék begyűjteni a különböző, főként emberi székletből származó mintákat.

Az anyagokat kriogén mélyfagyasztással vagy fagyasztva szárítással raktároznák el.

Nem ez az első kezdeményezés, amelyben hasonló mintákat keresnek. A Mikrobióta Bunker különlegessége, hogy globális szinten gyűjtenék az anyagokat a jövő generációi számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik