Tudomány

Kudarcba fulladt a történelmi brit űrmisszió

Először próbáltak műholdakat Föld körüli pályára állítani Nagy-Britannia területéről, a küldetés azonban egyelőre nem részletezett meghibásodás miatt nem sikerült – írja az MTI. A kilenc űreszközt Sir Richard Branson milliárdos Virgin Group nevű vállalatbirodalmának műholdak felbocsátására szakosodott részlege, a Virgin Orbit indította volna el kedd hajnalban.

Branson cége nem a hagyományos módszerrel, vagyis szárazföldi állásról, hanem egy átalakított egykori utasszállító repülőgép szárnya alól indítja a műholdakat szállító rakétáit. Az ilyen jellegű felbocsátásokat a cég eddig Amerikában hajtotta végre. A Cosmic Girl nevű 21 éves Boeing 747-400-as repülőgép – amely korábban az ugyancsak Branson vállalatcsoportjához tartozó Virgin Atlantic légitársaság flottájának tagja volt – keddre virradó éjjel azonban a délnyugat-angliai Newquay repülőteréről szállt fel a 25 tonnás rakétával.

Az indításra kétezer ember gyűlt össze a repülőtér mellett, a Boeing útját pedig rekordszámú, a repülés egyes szakaszaiban csaknem negyedmillió érdeklődő kísérte figyelemmel világszerte a Flightradar24 online járatkövető alkalmazáson. A gép nyugati irányban repült, amíg mintegy 10 900 méter magasságban el nem érte az Ír Köztársaság délnyugati partjainak közelében kijelölt indítási zónát.

Patrick T. FALLON / AFP

Ezt az övezetet a brit, az ír, a francia és a spanyol légügyi hatóságok már a küldetés előtt közös felügyelet alá vonták és lezárták a polgári légiforgalom elől. A LauncherOne nevű rakétát a Boeing ebből a térségből indította el, a pályaterv alapján a rakéta 555 kilométeres magasságban kezdte volna pályára állítani a kilenc műholdat.

A Virgin Orbit azonban a Twitteren kedd hajnalban közzétett, érdemi részleteket nem tartalmazó tájékoztatásában közölte: a jelek szerint valamilyen anomália megakadályozta a Föld körüli pálya elérését.

A cég hozzátette, hogy vizsgálja a beérkező információkat.

A repülőgép, amely a rakétát az indítási zónába szállította, időközben biztonságban landolt ugyanazon a repülőtéren, ahonnan felszállt. A Virgin Orbit első felbocsátása 2020 májusában szintén kudarccal végződött, a következő négy azonban sikeres volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik