Tudomány

Ez a hétköznapi vitamin menthet meg a demenciától

Songsak rohprasit / Getty Images
Songsak rohprasit / Getty Images

Egyre több embert érint világszerte a demencia, napjainkban mintegy 55 millióan élnek együtt a betegséggel. Ugyan a szakemberek szerint ez a szám csak növekedni fog az idő előrehaladtával, egy friss kutatás kimutatta: amennyiben magas az agyszövetben található D-vitamin szintje, jobb kognitív funkciókkal bírhat az egyén – írja az Interesting Engineering.

Az amerikai Tuft Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során az agy D-vitamin szintjét vizsgálták meg neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőttek esetében. A szakértők az agy négy részében kerestek D-vitamint – ezek közül kettő az Alzheimer-kórhoz, egy másik a véráramláshoz kapcsolódó demencia kialakulásához, a negyedik pedig a kognitív hanyatláshoz kapcsolódik.

A vizsgálat következményeként két fontos megállapítás is született. Az egyik, hogy a D-vitamin jelen van az agyszövetekben – ezt eddig nem vizsgálták direkten. A másik pedig, hogy a magas D-vitamin szint az agy mind a négy régiójában hozzájárult a jobb kognitív funkciók és az egészség fenntartásához. A kutatók jelezték, kutatásaik célja az, hogy jobb kezelési és megelőzési stratégiákat tudjanak kidolgozni a demenciával kapcsolatos betegségek ellen, teszi hozzá a hvg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik