Tudomány

Ezért tanulnak gyorsabban a gyerekek, mint a felnőttek

Hans Neleman / Getty Images
Hans Neleman / Getty Images

Gyakori szófordulat, hogy a szülők úgy hivatkoznak a gyermekek agyára, mint hatalmas szivacs, amely könnyedén gyűjti magába a tudást. A felnőttek és a fiatalok közti különbség eddig gyenge lábakon állt tudományos szempontból, azonban egy, a németországi Regensburgi Egyetem és az amerikai Brown Egyetem idegtudósai által készített kutatásból kiderülhetett, mi teszi a fiatalok agyát olyan hatékonnyá – írja a Science Alert.

A Current Biology szaklapban megjelent publikáció szerint mindez egyetlen agyi vegyületnek, a gamma-aminovajsavnak (GABA) kémiai hírvivőnek köszönhető. A GABA-koncentráció mérésére szolgáló mágneses rezonanciavizsgálatot 55, 8 és 11 év közötti gyereken, valamint 56, 18 és 25 év közötti felnőttön végezték el, a tanulás előtti, közbeni és utáni szintet szem előtt tartva. Az eredmények szerint a GABA-szint a felnőttek esetében az egész kísérlet során egyenletes volt,

míg a gyerekeknél a GABA-szint a tanulás ideje alatt, és a tanulás után is gyorsan növekedett. 

Egy viselkedési kísérlet során pedig arra is rájöttek, hogy egy átlagos felnőttnek nagyjából egy órás pihenőidőre van szüksége, mielőtt újra neki tudna állni tanulni, úgy hogy nem írják felül a korábban elsajátítottakat. Ez a gyermekeknél mindössze 10 perc. A kutatók szerint a felnőttek tanulási képességét lehetne fejleszteni a GABA-szint növelésére irányuló terápia segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik