Tudomány

Bizarr tengeri lényről készült videó

Francesco Pacienza / Getty Images
Francesco Pacienza / Getty Images

Bizarr megjelenésű állatról, egy csupaszkopoltyús csigáról készült videó – írja az IFLScience. A puhatestűek ezen csoportjára eleve furcsa formák és színek jellemzőek, a Melibe viridis nevű faj azonban így is különlegesnek számít.

Az állat hosszúkás testét ragacsos lebenyek szegélyezik, amelyek egyszerre segítik a közlekedést, illetve szolgálnak csaliként veszélyhelyzetben.

A csigák többsége radula segítségével táplálkozik, ez egy reszelőszerű szerv. A radula a legtöbb tengeri csigánál a testen lévő nyúlványokban található, a Melibe viridis esetében azonban a táplálékot egy, a szájnál lévő hálószerű szerv segíti, amelyet az állat hálóként használ.

A fajnál különleges védelmi mechanizmus alakult ki. A testet szegélyező ragacsos lebenyek normál esetben a mozgást, az aljzaton való kúszást segítik, támadás esetén viszont képes leválni egy-egy nyúlvány, ami elterelheti a ragadozó figyelmét.

A faj 13 centiméter hosszúra nő meg. A csiga a Földközi-tengerben, a Vörös-tengerben, az Andamán-tengerben, valamint Mozambiknál ​​és Indonéziánál fordul elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik