Tudomány

Dinoszauruszfejű madár maradványaira bukkantak

Egy új tanulmányban a szakértők egy furcsa, madárnak tűnő őslényt mutatnak be – írja az IFLScience. Az állat koponyája egészen dinoszaurusz-szerű volt, testfelépítése viszont a madarakéra emlékeztetett.

Bár széles körben elfogadott elmélet, hogy a madarak a dinoszauruszok egyik csoportjából fejlődtek ki, ritkán találni olyan kövületeket, amelyek a kapcsolat ennyire egyértelmű lenyomatai. A friss eredmények segíthetnek jobban megérteni a madarak evolúcióját.

Zhao Chuang

Csiheng Li, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa és kollégái egy kínai leletet elemeztek CT-vel. A Cratonavis zhui azért is különleges, mert az ősi madarakra nem jellemző tulajdonságokkal is bírt. A vizsgálat felfedte, hogy a 120 millió éves faj koponyája sokban hasonlított egy Tyrannosaurus rexéhez. Mindez meglepő, hiszen az állat teste ezzel szemben a modern madarakéra emlékeztetett.

Csiheng szerint a primitív vonások arról árulkodnak, hogy a krétakori madarak, köztük a Cratonavis, felső csőrüket nem tudták külön mozgatni. Ez a későbbi funkcionális innováció nagyban hozzájárult a madarak ökológiai sokféleségéhez.

A faj az ősi madaraktól abban is különbözött, hogy megnyúlt lapockája és elülső lábközépcsontja is volt. Vonásai alapján megállapítható, hogy az állat nem tudott repülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik